torsdag 5 januari 2012

Gräddkola

Dagen innan julafton hade vi en liten uppesittarkväll med några vänner. Vi bakade, drack glögg(vin) och bara mös tillsammans. Passade då på att baka lite kola för att bjuda på och ge i "gå bort present" till mamma och svärmor. Det här kola receptet var supergott och väldigt enkelt, om man bortser från koktiden men, smeten klarar sig ju själv medan den kokar.

Gräddkola

2 dl vispgrädde
50 g smör
2 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
2 msk kakao
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en tjockbottnad kastrull.  Lägg i resten av stången och de övriga ingredienserna. Låt småkoka till termometern visar 125 grader. Detta tar olika lång tid 20-40min, men för mig tog det ca. 50min på låg värme. Gör kulprov, droppa kola i kallt vatten. När det går att rulla en kula av smeten är den färdig. Häll ut smeten på en bakpapperklädd plåt. In i kylen, låt kolan stelna något, skär sedan den i bitar med en vass kniv. Jag slog sedan in varje kolabit med vitt bakplåtspapper och snurrade ändarna så då sitter papperet fast bättre.
 Lycka till!

Foto: elsiespäron

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar